Bolyai Csapatversenyek

A versenyt először 2005-ben rendezték meg Észak-Budán, majd a következő években Budapest többi körzete is csatlakozott. 2017-ben az ország egész területéről már több mint 30000 résztvevője volt a rendezvénynek. Iskolánk tanulói először 2008-ban mérettetek meg nem is akárhol: itt az iskolánkban, hiszen vállaltuk, akkor még Heves/Nógrád körzetként, ma már Heves megyei versenyként a lebonyolítást. Azóta töretlen a lelkesedés a verseny iránt, idén már teljes kapacitással: 20 tanteremben ötleteltek a tanulók.

A verseny célja: segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg problémákat. Lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

A verseny résztvevői: A versenyen azonos iskolába járó 3-8. osztályos tanulók évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai vehetnek részt (egy iskolából akárhány csapat indulhat). A 3-6. osztályosok egy-egy, a 7. és 8. osztályosok két-két kategóriában versenyeznek aszerint, hogy általános iskolai (“a”) vagy gimnáziumi (“g”) osztályba járnak. A nevezéskor minden csapatnak saját csapatnevet kell választania, amely nem lehet másokra vagy a jó ízlésre nézve sértő.

Iskolánk tanulói eddig is szépen szerepeltek az országos döntőkben is. A megyei fordulóban csak írásbeli, míg az országos fordulón írásbeli és szóbeli is van.

Nemcsak a tanulók szeretik ezt a versenyzési formát, hanem a tanárok is, hiszen a csoportmunka a mindennapi életünk része.

A lebonyolításban az egész tantestület kiveszi részét. Azt szeretnénk, hogy megelégedéssel vigyék iskolánk hírnevét, és térjenek vissza hozzánk a Természettudományi, jövőre pedig már a Matematikai Csapatversenyre is.

A verseny hivatalos oldala